Отглеждане на бананови растения

Бананите нямат истинско стебло подобно на дърветата, а дръжките на листата изграждат псевдо стебло. Макар технически да са тревисти растения, те наподобяват дърво,  и принадлежат към род "Musa", който е част от семейство Бананови (Musaceae). В основната на псевдостеблото е римозата, която е основна част на банановото растение и която е може би най-важната част от растението.

Банановите растения са топлолюбиви и с много малко изключения светлолюбиви. Освен светлина имат нужда от богата на хранителни вещества почва и много влага. Важно за почвата е да има добър дренаж и да не задържа водата, защото това почти винаги води до загниване на корените и от там загиване на растението.

Най-подходящата почва за бананите е вулканичната, но такава не се среща в България. Въпреки това плодородните почви в България са добър вариант за бананите, като към тях можете да добавите компост или обгоряла оборска тор за допълнително подхранване. С много малки изключения готовите почви, които се продават по магазините не са добър вариант. Досега не съм имал добър опит с такива почви и затова не ги препоръчвам.

Вариант за осигуряване на добър дренаж на почвата е добавяне на перлит, ако сте фен на добавяне на пдообни добавки към почвата. Друг вариант е оризови обелки, които аз не съм успял да открия в продажба в България.

В заключение ще кажа, че банановите растения се гледат лесно и не е нужно човек много да им се притеснява. Ако вашето растение изкарва ново листо на всяка една до две седмици през активния сезон, то значи сте уцелили оптимални условия за него и можете да му се радвате.

 

Почвата в която ги отглеждате е от ключово значение. Бананите обичат влагата, но не и да са подгизнали във вода за дълъг период от време. Това води до загниване на корените, а от там на римозата и загуба на растението. Можете да направите лесен тест, за да установите дали е подходяща.

прочети още

Бананите могат да презимуват в България, но със специални грижи

прочети още
/div>