Почва за отглеждане на банани

Като цяло бананите не са капризни растения, но почвата в която ги отглеждате е от ключово значение. Бананите обичат влагата, но не и да са подгизнали във вода за дълъг период от време. Това води до загниване на корените, а от там на римозата и загуба на растението.

Както беше споменато в предишна статия, най-подходящата почва за бананите е вулканичната, но такава не се среща в България. Но добрата градинска почва е много подходяща. Има лесен тест, с който можете да разберете дали една почва е подходяща. Намокряте я хубаво, а след това взимате с ръка една топка от нея и я стиснете. Когато си разтворите ръката ще видите един от трите варианта:

1. Седи на топка и въобще не се е разпада - този тип почва не е подходящ.

2. Разпада се на няколко едри парчета - тази почва е по-скоро подходяща за отглеждане на банани, но може да се подсили сместта с компост/оборска тор и малко пясък или перлит.

3. Разпада се на дребни парчета - тази почва е подходяща, но тя може много бързо да изсъхва. За да подобрите това добавате компост или обгоряла оборска тор.

 

Перлит - дава добри резултати, но Вие си преценете дали искате да вкарате такава добавка в почвата. Някои хора имат съпротива да използват подобни материали и виждат опасност да си замърсят градината с него.

Пясък - Придава ронливост и подобрява дренажа, но води и до бързо изсъхване на почвата. Все пак, ако нямате друг вариант не се притеснявайте да добавите малко пясък в почвата.

Кокосови стърготини - също дава добри резултати, но по-скоро е подходящ за саксийно отглеждане, а не за открита градина.

Готови почвени смески - опитът ми с тях е силно негативен, затова ги избягвам. Понякога идват с вредители, или имат добавки за задържане на вода и бързо ликвидират растението.

Оризови люспи - това е един заместител на пясъка, който масово се препоръчва в други държави. Аз лично не съм успял да се снабдя с такива, за да ги тестват.

Оборска тор - бананите я обичат и растат като луди от нея. Ако засаждате в саксия, я ползвайте по-икономично.

Пилешка тор - и нея я обичат много бананите. Ако не Ви се занимава с това да я държите във вода и да я чакате да стане, можете направо да сложите около растението малко от нея.

 

 

Разберете как да отглеждате бананови растения и какви грижи трябва да се полагат за тях.

прочети още

Бананите могат да презимуват в България, но със специални грижи

прочети още
/div>