Ensete Glaucum (Снежен банан)

Височина: м. и повече;
Плодове: неядливи;
Оцветяване: зелено, сребристо-бял прах по стеблото;
Почва: богата, отцедлива;
Светлина: слънце, частична сянка, защитен от вятър;
Студоустойчивост: издържа до 5 градуса;
 
 
Ensete "Glaucum" - известен още като "Снежен банан", поради восъчното покритие върху псевдостъблото, а не до факта, че този сорт банани могат да растат и издържат на сняг. Това е див банан, който произхожда от района заключен между Индия и Китай, където расте на по-голяма надморска височина.
 

Този сорт е много красив заради интересно стебло, което е нетипично за другите банани - в основата е по-широко отколкото в горната част и е покрито с бяло восъчно покритие. Друга характерна особеност на този сорт е синкавия отенък на листата и псевдостъблото.

В зряла възраст растението може да достигне от 2,5 до 5 метра височина, като стъблото е късо, а листата са продълговати, почти колкото дължината на стъблото. За разлика от другите банани, този сорт може да бъде отглеждан в малък размер саксия без това да се отрази сериозно на неговия растеж. Това ще спести необходимостта от изкореняване или изграждане на зимна защита. Но ако все пак решите да го отглеждате засадено в земята знайте, че растението дори със зимна защита няма да издържи ниските температури в България, затова е препоръчително да бъде изкоренявано и прибирано на хладно и тъмно място. 

25,00 лв.