Ensete ventricosum Maurelii (Red Abyssinian Banana)

Височина: 3 м.;
Плодове: не
Оцветяване: зелено-червено;
Почва: богата, отцедлива;
Светлина: слънце, частична сянка;
Студоустойчивост: издържа до -1 градуса;

 

 

Ensete Ventricosum "Maurelii" - известен още като Red Abyssinian Banana, Maurelii и Red banana. Той е разновидност на зеления "Ensete ventricosum" и двата принадлежат към род "Ensete". 

Сортът харесва излагане на силно слънце, но може да толерира до 60% сянка, но трябва да се има предвид, че при слаба светлина растението се изнежва и може да загуби частично или изцяло червеното си оцветяване. Без затруднения може да се отглежда в саксия, но в земята ще расте по-бързо.

При слаба светлина и ниска температура, растенията от този сорт могат да изпаднат в латентно състояние, което е много полезно за съхранение през зимата, ако го гледате засаден в земята. Преди да паднат температурите под 5 градуса, растението се изкоренява, махат му се листата и се слага в тъмно и хладно помещение. Напролет се засажда и бързо след това растежът се възстановява. Римозата издържа температури до -1 градуса.

Сериозен вредител на този сорт са листните въшки и акарите. Ако не се лекува своевременно, растението най-вероятно ще загине. Всеки добър препарат срещу акари и листни въшки ще ви свърши работа. Ако пък искате да ползвате естествени средства за растителна защита можете да се насочите към масло от Нийм или отвара от чесън и лютив червен пипер (в отделна публикация в блога ще намерите повече инфо за този вид лечение на бананите).

Засадете в богата и добре дренирана почва. Растението не обича много водата, затова изчаквайте почвата да се засуши и тогава поливайте отново. За разлика от другите банани, по-добре не пръскайте листата с вода, защото резултатът няма да Ви хареса.

Торете с NPK в съотношение 10-10-10, а ако не можете да намерите точно такова съотношение, можете да ползвате тор с друго подобно съотношение, като например 20:20:20, но като предвидите допълнително разреждане, за да намалите концентрацията до препоръчаната по-горе. Ако и такъв тор не можете да намерите, можете да използвате течен универсален тор. Може да се използва и естествена тор, като за саксии е желателно естествената тор да не е в голямо количество, за да не изгори корените на растенията. Оборска, конска или въобще каквато прегоряла тор намерите ще Ви свърши работа.

В естествените си условия Ensete Ventricosum "Maurelii" достига зрялост приблизително за 5 години и достигна височина до 6 метра. В Европа и по-специално в България най-често ще достигне височина около 3 метра.  Този сорт се отглежда като декоративен. Само в няколко страни в Африка се отглежда заради стеблото, което използват за храна.


Интересен факт за този банан:
През 1769 г. шотландският пътешественик Джеймс Брус за пръв път е описал растение, срещано в блатата около Гондар в Абисиния, уверено заявявал, че растението не е "Муса" и пише, че местното му име е "ensete".
Брус обсъдил и мястото на растението в митологията на Египет и посочил, че някои египетски статуетки изобразяват богинята Изида, сред листа от банани, но към онзи момент растенията от род Musa, не са били познати в Древен Египет.

20,00 лв.